новини детски

Начало | новини детски | „Грешкомир и Петнислав“ – книга за деца, която обяснява темите за остаряването и преходността

„Грешкомир и Петнислав“ – книга за деца, която обяснява темите за остаряването и преходността

Аз детето | 2021-02-10

„Грешкомир и Петнислав“ – книга за деца, която обяснява темите за остаряването и преходността

Забелязали ли сте, че вещите остаряват?

Разбира се, че сте забелязали, няма как това да не се забележи. Допреди малко съвсем нова играчка изведнъж цялата е изпонадраскана и се разпада. Върху тениската, която едва вчера сте облекли за първи път, внезапно се появява дупка, а цветовете от веселата картинка на нея изчезват. Закуската, която преди седмица сте забравили в раницата си… хм, по-добре да не пишем тук за това...

Просто всичко непрекъснато остарява. Но кой е виновен за това? Кой прави така, че като се обърнете и не внимавате дори само за миг, вещите, допреди малко искрящо нови, се оказват остарели?

Запознайте се с Грешкомир, Петнислав и всички други ентропчовци, които неуморно се трудят за това нещата да се разпадат, развалят и зацапват.

Грешкомир учи в Основното училище по състаряване на вещите, но помага и на татко си за работата му в библиотеката. Няма търпение да завърши училище и да започне да работи сам, без никакъв надзор. Проблемът е, че интернет и програмирането го привличат много повече от библиотеките. Татко му обаче не иска и да чуе. Цял живот работи само с книги и грам не разбира от компютри. Най-доволен би бил, ако Грешкомир се захване с някой прочут писател, защото тогава неговата работа ще стигне до читателите по цял свят.

Въпреки това незначително поколенческо различие животът си тече съвсем наред, докато един ден Грешкомир проумява горчивата истина, че хората изобщо не обичат нито бъркотията, нито остаряването, нито виновниците за тях. Той решава да ги спре веднъж завинаги и стига чак до Колелото на времето.

Предстои му обаче да научи колко важно и полезно е стареенето и защо работата на ентропчовците трябва да продължи. Да, темите за остаряването и преходността могат да бъдат обяснени с хумор и приключения. За родителите, които избират този сценарий, книгата „Грешкомир и Петнислав“ може да се превърне в любим инструмент, както и забава за цялото семейство.

Отзиви от читателите

„Ако сте от родителите, които четат по няколко страници на децата си преди сън, тази книга ще ви кара да искате да продължите с още.“

„Съкровище със страхотни идеи и въображаеми препратки към цялата повсеместна бъркотия. Заслужава си!“

„Събира цялото семейство, може да се прелиства, без да омръзне, да се препрочита и да се превърне в любим приятел.“

„След тази книга децата ви ще са научили повече, отколкото след четене на енциклопедията.“

„Перфектен подарък, който включва в себе си умна идея, страхотни илюстрации и чувство за хумор.“

Книгата е отличена с наградите:

  • „Магнезия Литера“ (Magnesia Litera), 2017
  • „Златна лента“ (Golden Ribbon), 2017

Включена е в каталога на най-добрите детски книги, „Бели гарвани“, издаван от библиотеката за детско-юношеска литература на ЮНЕСКО.

„Грешкомир и Петнислав“ се издава с подкрепата на „Творческа Европа“, програма „Литературни Преводи“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град