Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как ли оцеляват непрелетните птици в студените дни?

Как ли оцеляват непрелетните птици в студените дни?

Аз детето | 2021-02-17

Как ли оцеляват непрелетните птици в студените дни?

Бррррр! Толкова студено ни е днес! А на вас студено ли ви е? Погледнете навън! Има ли сняг, а хора, които са облечени с дебели якета и различни цветове зимни шапки? А виждате ли някакви животни? Ако живеете на място с повече високи дървета може и да забележите някоя друга катерица! Ако пък сте от голям град със сигурност враните не са ви непознати! Но човек почва да се чуди, на тях, както и на техните далечни роднини гълъби, врабчета, синигерчета не им ли е студено! Те са по цял ден навън, а освен това не сме виждали птица да носи яке, нито пък някакви одеяла или парно по дърветата! И въпреки това тези животинки оцеляват цяла зима, как го правят?

Трябва да ви кажем, че не е толкова лесно колкото изглежда! Една от основните причини, че температурата на тялото на птиците е много по-висока от тази на повечето животни и определено много повече от нашата. И само си представете, ние носим якета и топли дрехи, а те не могат дори това и трябва да поддържат температура от около 41 градуса. Тя може леко да варира при различните видове птици, но средно е толкова. Е, птиците нямат якета, но пък имат стабилна перушина. Нали не си мислехте, че тя е само за красота! Перата осигуряват топлина и изолация срещу по-ниски температури. Много птици имат дори и допълнителни пера през месеците, водещи до по-студено време. Това им помага да се затоплят, когато температурите спаднат. Много птици имат и маслено покритие по перата си, което им осигурява още повече изолация от студа, а и прави перцата им водоустойчиви.

Виждали ли сте как спи папагал или пък как изглеждат врабчетата през зимата? Не ви ли изглеждат малко по-дебели и сякаш са настръхнали? Това не е от страх, че ще измръзнат от студ! Това също е предпазна мярка! Когато леко са повдигнали перушината си, процес известен и като накокошинване, те създават въздушни джобове. Тези въздушни джобове осигуряват още повече изолация на тялото от студа. През студените месеци, птиците често увеличават и приема на мазнини. Увеличените запаси от мазнини могат да помогнат дори на най-малките птици да имат допълнителна енергия. Това им помага да генерират повече телесна топлина.

Интересен факт е, че птиците губят най-много от топлината през краката си. Затова доста видове птици имат специални люспи на краката и стъпалата, които намаляват топлинните загуби. Те също така понякога стоят на един крак, а другия прибират в перушината, за да минимизират топлинните загуби.

В слънчеви дни вероятно ще видите птици, които стоят на слънцето с гръб към ярките лъчи. Дори когато навън е студено, слънцето може да загрее кожата и перата на птицата. В много студени дни може да видите птици да треперят. Това има същата цел, както и треперенето от студ при хората. Помага за повишаване на телесната им температура. Друг разпространен начин за топлене е птиците да се съберат на ято, на едно място, близо една до друга, това също им помага да се топлят взаимно.

Така че, когато видите птица в разгара на зимата, не се притеснявайте! Това, че не е отлетяла на юг, не означава, че ще измръзне. Птиците имат свои хитри начини да се предпазят от студа. И все пак можете да им помогнете през зимата – като закачите някоя и друга хранилка на дърво и я пълните редовно с храна. Това ще бъде от изключителна важност за животинчето и макар и да не го показва, то ще ви е благодарно цял живот, защото храната през зимата е доста трудна за намиране.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град