любими герои

Начало | любими герои | Забравените герои от книгите за Хари Потър, които трябва да помним

Забравените герои от книгите за Хари Потър, които трябва да помним

Аз детето | 2019-11-13

Забравените герои от книгите за Хари Потър, които трябва да помним

От Хърмаяни до Невил Лонгботъм, от Фред и Джордж Уизли до Луна Лъвгууд, вселената на Хари Потър е пълна с герои, които мъгъли и магьосници, фенове и не-фенове несъмнено са чували и дори обичат. Но какво да кажем за всички останали не толкова популярни герои и същества, които всъщност са помогнали в един или друг момент на главните герои, казали са най-големите мъдрости или са направили нещо наистина героично. Помните ли ги? Или помните само как Хари и Рон спасиха Хърмаяни от трол, намериха философския камък... В чест на 20 години от излизането на „Хари Потър и философският камък“ в България ще ви напомним за герои от света на магьосниците, които се надяваме този път да не забравите.

Независимо дали са дали ключово пророчество или са спасили златното трио от определена гибел, ето списъкът на седемте най-недооценени герои от книгите за Хари Потър за всички времена.

Сибил Трелони

Професорът по гадаене на Хогуортс се смята за нещо като шут или луда жена сред нейните връстници и ученици. Но когато Сибил Трелони разгадае нещо правилно, често пъти това нейно видение от бъдещето поставя под въпрос съдбата на целия вълшебен свят. Трелони не само откри прочутото Изгубено пророчество – знаете, „Този, който има силата да победи Тъмния лорд, се приближава...“, но и предрече завръщането на Волдемор и смъртта на Дъмбълдор.

Крийчър

Да, Крийчър беше косвено отговорен за смъртта на Сириус. Но колкото и лош да изглежда домашният елф в последните три книги от поредицата, той беше лоялен към хората, които бяха мили към него, а и няма как да отречете, че Сириус беше доста жесток към него. Пък и когато Хари му подари фалшивия медальон, наследство от семейство Блек, за да му благодари, че разкри Мундунгус Флетчър като крадеца на истинския, Кричър бързо смени тона и дори стана нещо като приятел на Хари. Той дори в крайна сметка водеше домашните елфи срещу Волдеморт по време на битката при Хогуортс.

Нарциса Малфой

Нарциса може и да е свързана с Волдемор заради съпруга и сестра си, но в края на деня единственото, за което тя наистина се е грижела, е да пази сина си в безопасност. Беше достатъчно смела да отиде и да помоли Снейп за помощ зад гърба на Тъмния Лорд. И в крайна сметка тя беше тази, която направи възможно Хари да победи Волдемор, като го излъга, че Хари е мъртъв, за да може да се върне при Драко. Определено направи доста грешки и не хубави неща, но всичко е заради Драко и любовта на една майка към сина ѝ.

Абърфорд Дъмбълдор

Докато по-големият му брат Албус дори е любимият герой на Роулинг, Абърфорт спаси Хари, Рон и Хърмаяни на няколко пъти по време на търсенето на останалите хоркрукси в „Даровете на смъртта“. Когато героичното трио показа на Смъртожадните пристигането им в Хогсмийд, именно Аберфорт ги скри им каза истината за миналото на Дъмбълдор и ги препрати в Хогуортс. И именно Аберфорт, въпреки цинизма си, прояви доста героизъм по време на битката за Хогуортс.

Фльор Делакор

Фльор беше не само единствената шампионка в Тримагическия турнир, но и един от най-смелите и най-лоялни членове на второто поколение от Ордена на Феникса. Въпреки първоначалното презрение на Джини и мисис Уизли след нейния годеж с Бил, Фльор спечели семейството на годеника си след като лицето му беше съсипано от инцидент, но Фльор продължи все така да обича Бил. Освен това момичето никога не забравяше, че Хари спаси живота на сестра ѝ по време на втората задача на турнира. Тя продължи да се бие в битката при Хогуортс и дори получи медали на честта както от френското, така и от британското министерство на магията за ролята, която изигра във Втората война на вълшебниците.

Рубиъс Хагрид

Разбира се, много фенове на Хари Потър обожават нежния полувеликан, но все още не му се отдават достатъчно заслуги за ролята, която изигра в грижата за Хари по време на неговото време в училище. Докато Сириус Блек до голяма степен е признат за най-важната фигура в живота на Хари, именно Хагрид беше първият човек, който му показа истинска привързаност след смъртта на родителите му, осуети опитите на Дърсли да му попречат да отиде в училището за магия, подари му Хедуиг и безкористно го защитаваше през цялата поредица.

Джини Уизли

В книгите Джини е умна, забавна, талантлива и като цяло е доста опасна. Тя оцелява, след като е била обладана от Хоркрукс на едва 11 години, присъединява се към армията на Дъмбълдор, става звезда на куидичен отбор и спечелва сърцето на момчето по което си е падала от 6 години, просто като е придобила увереност в себе си. За съжаление, филмите не са дали на нейната личност толкова време, колкото книгите, което кара някои фенове да забравят за истинската дълбочина на нейния характер. #JusticeForGinny.



Коментари
1 коментар

Николaй Йорданов, 12 г.,

Публикувано на 13.11.2019

Правете повече статии за Хари Потър;)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град