Космос

Начало | Космос | Знаете ли къде се намира Млечният път?

Знаете ли къде се намира Млечният път?

Аз детето | 2020-07-30

Знаете ли къде се намира Млечният път?

Къде живееш? Ако ви зададат този въпрос, можете да отговорите с името на улицата, на която живеете. Или можете да кажете на някого от кой град сте. Ако сте на почивка в чужбина, дори можете да отговорите с името на държавата, в случая България. Но какво ще отговорите ако такъв въпрос ви зададе някой извънземен... Ако им кажете Земята, те може би нямат представа какво или къде е Земята. Може да се наложи да им кажете в коя галактика живеете. Замисляли ли сте се някога за себе си като за жител на галактика? Е, дори и да не сте, всички сме такива. Тази галактика се нарича Млечен път.

Галактика е огромна група звезди, които са свързани заедно благодарение на гравитацията. Колко огромни? Помислете за това: нашата звезда – Слънцето – е само една от приблизително 200 милиарда звезди в Млечния път! Почти всичко, което можем да видим в небето, е част от нашата галактика. Млечният път е спирална галактика. Това означава, че прилича на тънък диск с „ръце“, които излизат навън в спирална форма. Нашата слънчева система може да се намери на външния ръб на галактиката на едно от спиралните рамена. Имайте предвид обаче, че големият дом на нашата планета е наистина голям! Слънцето е на около 25 000 светлинни години от центъра на Млечния път. Като цяло Млечният път е широк 80 000-120 000 светлинни години, но с дебелина само около 7000 светлинни години.

Трудно е да си представите нещо толкова огромно, нали? Тогава можете да мислите какъв е размерът на Млечния път по този начин: Ако го намалите до размера на футболно игрище, нашата слънчева система ще бъде с размерите на стръкче трева разположена в един от външните ръбове на това футболно игрище. И точно защото Млечният път е толкова голям, трябва да знаете, че дори и да виждате негови снимки, това не са действителни фотографии, защото никога не сме изпращали космически кораб извън Млечния път. Въпреки това, специални телескопи позволяват на астрономите да знаят много за нашата галактика.

Трябва да знаете също така, че колкото и голям да е Млечният път, това е само една от група галактики, които астрономите наричат „Местната група“. За да се почувствате още по-малки, астрономът Едвин Хъбъл показва през 20-те години на миналия век, че Млечният път е само една от около 200 милиарда галактики във Вселената! И при това нашата галактика не е най-голямата. Астрономите смятат, че близката галактика Андромеда съдържа един трилион звезди! Дали хората ще посетят Андромеда един ден? Може би! Оттам може би ще се впуснем в още по-далечни места във Вселената.

Прочетете и още интересни факти:
Какво е Млечният път?
Изумителни факти за Млечния път
Какво са галактиките?
Знаехте ли, че в Млечния път има и „бягащи звезди“?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град