Космос

Начало | Космос | Знаете ли какво е парад на планетите?

Знаете ли какво е парад на планетите?

Аз детето | 2020-08-20

Знаете ли какво е парад на планетите?

Според прогнозите на астрономите рядко и уникално небесно събитие, известно като парад на планетите, ще се случи на 4 юли 2020 г. Какво е парад на планетите, кога се случва, как може да го видим и какво да очакваме от това астрономическо събитие през юли?

Какво е парад на планетите?

Нека оставим настрана всички астрологични прогнози и други неакадемични области, чието мнение можете да прочетете в интернет като „край на света, голяма промяна за планетата Земя или много природни катаклизми“ и да се обърнем към гледната точка на науката за това какво е парадът на планетите. Трябва да започнем с факта, че астрономията и астрологията са две напълно различни направления за изследване на небесните тела. Астрологията вярва, че планетите уж влияят върху съдбата на жителите на Земята с „духовна енергия“, която не може да бъде измерена и обяснена. Астрономията е наука, специализирана в изучаването на Вселената: движение, структура, произход и еволюция на небесни тела и системи. Всички наши знания за космоса и звездите, които се виждат с просто око, са получени благодарение на работата на великите астрономи от миналото и настоящето.

Сега нека да разгледаме движението на планетите в нашата Слънчева система. Всички те се въртят около Слънцето, а формата на орбитите им е елиптична и леко наклонена спрямо Еклиптиката. От гледна точка на наблюдателя на Земята, другите планети непрекъснато се движат в небето. Понякога може да изглежда, че те заемат едно и също място на нощното небе. Това се дължи на видимото им привеждане, въпреки че в действителност планетите са на разстояние милиони километри една от друга.

Парад на планетите се нарича астрономическо явление, по време на което планетите на Слънчевата система (не непременно всички) са подредени от едната страна на Слънцето приблизително в една линия. Три планети се подравняват едновременно два пъти годишно, четири планети веднъж годишно, пет планети – един път на всеки 19 години и всички осем планети от Слънчевата система веднъж на около 170 години. В редки случаи много добри условия за наблюдение ви позволяват да видите всички планети на Слънчевата система за една нощ. Ето тези събития се наричат парад на планетите. Друг термин за „парад на планетите“ е „апулс“ (appulse). Определението на този термин е най-малкото видимо разстояние между един небесен обект и друг, гледано от трето тяло през даден период.

Важно е да се отбележи, че планетарното изравняване по време на парад на планетите не трябва да се приема буквално. В действителност планетите никога не се подравняват по една идеално права линия, както обикновено се вижда на картинките. Тъй като планетите на Слънчевата система не обикалят перфектно в една и съща равнина, а на различни орбити в триизмерно пространство, те никога няма да бъдат перфектно подредени.

Какъв парад на планетите се очаква на 4 юли 2020 г.? Как да го видя?

Според прогнозите на 4 юли 2020 г. ще се случи рядък и уникален парад на планетите. Всички планети на Слънчевата система – Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун плюс планетата джудже Плутон – ще се наредят едновременно от едната страна на Слънцето. Това ще бъде парад на планетите от първия тип от трите описани по-горе. Тъй като ъгълът на отклонение ще бъде доста малък, ще се случи почти перфектно подравняване. Последният парад на планетите от този тип се е случил през 1982 г., а следващият се очаква през 2161 г. и 2492 г. Подобни събития не са интересни за сериозните учени. Просто парадите на планетите предоставят възможност на любителите астрономи да станат свидетели на повече от един обект в едно и също зрително поле, което е привлекателно и любопитно за непрофесионалистите.

Ето как може да намерите планетите от Слънчевата система през юли.

Луната ще се появи около Юпитер и Сатурн в продължение на няколко дни преди и след 5 юни 2020 г.

Станете рано на 11 и 12 юли 2020 г., за да видите намаляващата Луна с червената планета Марс.

От средата на юли 2020 г. използвайте намаляващата Луна и Венера, за да намерите Меркурий близо до хоризонта, докато сутрешната тъмнина започва да отстъпва на зората.

Като тънък сърп Луната ще преминава на север от ослепителната Венера в дните около 17 юли.

През юли 2020 г. Юпитер и Сатурн се изкачват най-високо през нощта около полунощ. Ако имате чист югоизточен хоризонт, трябва лесно да забележите планетите Юпитер и Сатурн ниско в югоизточното небе рано вечерта. Използвайте Юпитер и Сатурн, за да намерите групата звезди „Чайник“ в съзвездието Стрелец.



Коментари
1 коментар

Таня Катева, ,

Публикувано на 27.12.2020

Благодаря!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град